Takto se vaří polévka z věčného vývaru. | zdroj: odditycentral.com


V thajské restauraci vaří polévku ze 45 let starého vývaru

TÉMATA: jídlo | extrémy | thajsko | tradice | vaření

user-avatar

Tomáš Chalupa

9. 08. 2019 | 08:00

Restaurace Wattana Panich se nachází v Ekkmai na předměstí Bangkoku. Je známá svou věčnou vepřovou nudlovou polévkou. Ta se dělá z vývaru, který je 45 let starý.

Vývar, který slouží jako základ polévky, se totiž po použití nevylévá, ale pečlivě skladuje do příštího dne, kdy slouží jako základ pro nový vývar. Tento tradiční postup se ve restauraci praktikuje už od jejího založení a vývar, který se používá dnes, je tak vlastně svým způsobem starý 45 let. Jde o metodu takzvaného „věčného vývaru“. Je to metoda, kdy se vývar stále dolévá a doplňuje novými ingrediencemi, ale základ je stále stejný. V Evropě se tato metoda uplatňovala ve středověku, ale v Asii se v některých oblastech udržela dodnes.

Výhodou tohoto postupu je pochopitelně chuť. Vývar absorbuje veškeré ingredience a jeho chuť je údajně neodolatelná. Ostatně i u nás se ví, že čím déle se vývar vaří, tím je lepší. Pokud se vaří 45 let, musí být opravdu fantastický.

Nattapong Kaweenuntawong je majitel restaurace a je už třetí generací, která ji vlastní a vaří věčný vývar. Doufá, že i jeho děti se budou věnovat této činnosti a ponesou dále rodinné dědictví. A je tu ještě jedna zajímavost. Rodina používá od počátku k vaření polévky obří kovový kotel. Ten se podle tradice neumývá, už proto, že v něm vlastně stále něco je. Je tak pokryt tvrdou a hustou krustou usazenin, které ale podle Kaweenuntawonga jen umocňují chuť polévky. Přes české hygienické předpisy by zřejmě takový postup neprošel, ale Kaweenuntawong považuje poněkud nečistý kotel za jeden z důkazů, že rodinná tradice pokračuje. Pokud budete mít cestu do Bangkoku, zkuste zaskočit na tuhle unikátní polévku.

user-avatar

Tomáš Chalupa

9. 08. 2019 | 08:00

> ExtraStory   |   Inzerce