Smažený vepřový řízek s bramborovým salátem – sváteční pokrm typického Čecha.

Smažený vepřový řízek s bramborovým salátem – sváteční pokrm typického Čecha. | zdroj: wikipedia commons


Válečná trofej maršála Radeckého: Smažený řízek ovládl českou kuchyň a obletěl svět

TÉMATA: gastronomie | jídlo | pokrmy | recepty | josef václav radecký

user-avatar

Václav Pokorný

23. 12. 2017 | 10:00

Vepřový řízek patří k nejoblíbenějším pokrmům u nás a často jej označujeme za český národní pokrm. Nemůže chybět při nedělním obědu a někteří mu dokonce i o Vánocích dávají přednost před tradičním českým kaprem. Svůj původ má však v cizině a za jeho import do českých zemí vděčíme slavnému českému generálovi.

Smažený řízek získal věhlas až zásluhou českého vojevůdce, polního maršála Josefa Václava Radeckého (1766–1858). Ten jako vrchní velitel císařských vojsk v Itálii potlačil povstání proti rakouské nadvládě a při závěrečných bojích v roce 1849 obsadil Benátky. V tomto městě na lagunách se Radecký během svého tažení zastavil v hotelu Danieli na večeři. Zdejší číšník mu naservíroval specialitu italských kuchařů, zvanou Cotoletta alla Milanese. Dozlatova osmažený plátek masa Radeckému natolik zachutnal, že požádal kuchaře o recept. Jednalo se o dobře naklepané maso z telecí kýty, obalené v parmezánu a strouhance. Polní maršálek hrabě Radecký z Radče

Recept na nevídanou italskou specialitu Radecký přivezl jako vzácný dárek rakouskému císaři Františku Josefovi I. Císařská kuchyně dostala pokyn, aby lahůdku podle receptu vyrobila. Mouka, vejce i strouhanka byly v císařské kuchyni samozřejmostí, ale parmezán v ní chyběl, a tak se kuchař bez něj musel obejít. Císaři však tento řízek i bez parmezánu mimořádně zachutnal a nechal si jej dělat častěji. Pokrm časem v Rakousku zdomácněl a dostalo se mu názvu "Vídeňský řízek." Maso s plátky zlata patří i dnes ke gastronomickým lahůdkám jen pro ty nejbohatší labužníky.

Podle historiků gastronomie ovšem řízek není původním italským pokrmem. V určité podobě ho znali už staří Řekové. Od 9. století se na hostinách byzantských císařů servírovaly dokonce masové kousky obalované v plátcích zlata. Tuto nákladnou lahůdku měli po vzoru císařů ve svém jídelníčku také šlechtici a kupci, kteří byli zámožnější, a mohli si tak tuto specialitu dovolit. V této úpravě se řízek dál šířil do severní Afriky, Španělska a nakonec do Itálie. Ve středověku, zřejmě někdy v 16. století, nahradila zlaté plátky strouhanka. Zlato nahradila strouhanka. Díky ní může být řízek do zlatova usmažený.

I dnes je řízek v mnoha koutech světa oblíben, kde si ho uzpůsobují a vylepšují podle místních zvyklostí. U nás se nedělá z telecího masa jako v Rakousku, nýbrž nejčastěji z masa vepřového. To je ten hlavní důvod, proč je náš řízek menší, tlustší a prorostlejší.

user-avatar

Václav Pokorný

23. 12. 2017 | 10:00

> ExtraStory   |   Inzerce