Pářící rituál hlubokomořských ďasů byl zaznamenán vůbec poprvé | zdroj: youtube.com


Vědci poprvé pozorovali pářící rituál ďasů

TÉMATA: příroda | oceány | živočichové | ryby | páření | rozmnožování | videa

user-avatar

Tomáš Chalupa

24. 05. 2018 | 13:00

Ďasové jsou skupina hlubokomořských ryb, které mají bizarní vzhled a jsou známé tím, že svou kořist lákají na „lucerničky“, světelné výrůstky, které slouží jako návnada. Vědcům se poprvé podařilo nafilmovat pářící rituál těchto podivuhodných tvorů, který se odehrával stovky metrů pod hladinou.

Video bylo pořízeno vědeckým týmem v hlubinách u ostrova Sao Jorge v severním Atlantiku. Celý rituál je nevšední. Hlavní aktérkou je samička, která svými dlouhými světélkujícími výrůstky zvolna mává kolem svého těla. Sameček je oproti samičce výrazně menší, skoro není vidět. Právě na něj je celá světelná show zaměřena.

Když se sameček rozhodne pářit se svou obří partnerkou, zakousne se jí do břicha a doslova splyne s její tkání. Stane se součástí jejího těla napořád. Je živen z jejího těla a současně slouží jako permanentní dárce spermatu.

Vědci doposud o tomto rituálu věděli jen velmi málo. Nacházeli vyplavená mrtvá těla těchto bizarních ryb, ve kterých objevovali zakousnuté samečky. Z toho si vyvodili obrázek o tom, jak asi páření probíhá. Teprve u ostrova Sao Jorge ale viděli poprvé tuto nevšední záležitost na vlastní oči. „Studuju tyhle ryby po celý svůj život a ještě nikdy jsem nic takového neviděl,“ říká Ted Pietsch, hlubokomořský výzkumník z univerzity v Seattlu.

Ďasovitých ryb je přes 160 druhů. Většinu z těch, které vědci studovali, už našli mrtvé. Pro vědce bylo největším překvapením, jak velký rozsah má bioluminiscence těchto ryb. Mělo se za to, že svítí pouze výrůstky na hlavách, ale ukazuje se, že svítící buňky mají tyto ryby po celém těle.

Celková stavba těla ďasů je poněkud atypická.  Nejširším, ale současně i nejnižším místem je ďasova hlava, která obsahuje veliká ústa lemovaná řadou ostrých, zahnutých zubů. Směrem k ocasu se tělo zeštíhluje. Rozmnožování probíhá v hloubce okolo 180 metrů, v období od února do července. Jikry jsou kladeny ve slizovitém obalu v podobě dlouhých rosolovitých pásů, které dosahují délky 8 až 9 metrů a šířky 60 až 90 centimetrů.

Ďas je hojně loven pro gastronomické účely, podává se jako specialita. Při přípravě se odstraní hlava, ze které se využívá jen minimum, a to v podobě líček. Podávat se může jak vařený, tak i grilovaný či dušený.

user-avatar

Tomáš Chalupa

24. 05. 2018 | 13:00

> ExtraStory   |   Inzerce