Čokoláda Rubín má být čtvrtým druhem čokolády, zatím ale nikdo neví, z čeho se vyrábí.

Čokoláda Rubín má být čtvrtým druhem čokolády, zatím ale nikdo neví, z čeho se vyrábí. | zdroj: messagetoeagle.com


Vědci vynalezli nový druh čokolády, ale odborníci jsou spíše skeptičtí

TÉMATA: jídlo | čokoláda | potraviny | cukrovinky

user-avatar

Tomáš Chalupa

14. 09. 2017 | 09:00

Čokolády se příliš nemění. Existují v podstatě jen tři druhy - mléčná, bílá a hořká. Vše ostatní jsou jen varianty vycházející z těchto tří druhů. Vědci ale vymysleli novou čokoládu, která má barvu rubínu a také se tak jmenuje – Rubín.

Vědci vyvinuli čokoládu pro firmu Barry Callebaut AG, velkého švýcarského producenta čokoládových výrobků. Má růžovou barvu a je velmi jemná a osvěžující. Její konzistence připomíná spíše máslo než čokoládu. Bohužel firma nechce zveřejňovat příliš mnoho detailů z výroby, ani se vlastně neví, z čeho nová čokoláda je vyrobena. I to vede některé odborníky k názoru, že možná nebude vše tak růžové, jak firma tvrdí.

"Před pár lety francouzská firma Valrhona ohlásila, že vyrobila bílou karamelizovanou čokoládu, o které také prohlašovala, že je to čtvrtý druh čokolády. A ukázalo se, že je to jen marketingový tah," říká odborník na čokoládu Dom Ramsey. 

Čokoláda byla poprvé představena veřejnosti na akci v Šanghaji. Ani tam se podle Ramseyho ale nikdo nedozvěděl, z čeho čokoláda vlastně je nebo jak se vyrábí. Podle něj se musí počkat nejméně rok, než se ukáže, jestli jde o opravdový průlom ve výrobě čokolády nebo jen o marketingový tah. Zatím ani není jasné, zda se čokoláda dostane do evropských obchodů, případně kdy se tak stane. Takže na růžovou pochoutku si ještě budeme muset počkat. 

user-avatar

Tomáš Chalupa

14. 09. 2017 | 09:00

> ExtraStory   |   Inzerce