Díky nejnovějším technologiím můžeme okusit chuť nejstarších časů lidstva.

Díky nejnovějším technologiím můžeme okusit chuť nejstarších časů lidstva. | zdroj: bbc.com


Vědci vyrobili pivo z 5 tisíc let starých kvasinek

TÉMATA: archeologie | starověk | izrael | pivo | alkohol

user-avatar

Simona Knotková

11. 09. 2019 | 09:00

Jak chutnalo pivo, které pili lidé ve starověku? To se pokusili zjistit izraelští vědci.

Tým badatelů z Izraelského památkového úřadu extrahoval šest kvasinkových kmenů, jejichž stopové zbytky byly nalezeny na 5 tisíc let staré keramice vykopané v Izraeli. Ze získaného materiálu uvařili pivo. Výsledný nápoj je podobný tomu, který nejspíše pili i faraoni starověkého Egypta.

"Pamatuju si, že když jsme měli poprvé hotovo, sesedli jsme se kolem stolu, pili… a říkali si, že buď to dopadne dobře, nebo bude do pěti minut po nás. Přežili jsme, abychom o tom mohli ostatním povyprávět," humorně popsal okamžik první konzumace Aren Maeir z Univerzity Bar Ilan.

Pivo bylo v oblasti dnešního Izraele běžným a oblíbeným produktem. Lidé ho obvykle vyráběli z vody a obilí, které uvařili a následně nechali na slunci kvasit. Pro různorodou chuť se do tekutiny přidávaly i ovocné složky.

S nápadem na rekonstrukci starodávného nápoje přišli jako první biologové z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě Ronen Hazan a Michael Klutstein. S přispěním pivního odborníka Itaia Gutmana využili nejmodernější technologie, aby přivedli k životu šestiprocentní alkohol podobný dnešnímu pšeničnému pivu. Kromě zlatavého moku se pustili i do výroby čtrnáctiprocentní medoviny.

"Největším zázrakem je, že kolonie kvasinek přežily uvnitř nádoby tisíce let. Prostě jenom čekaly až budou odkryty a znovu se mohly rozmnožovat. Kromě toho, že pijete pivo z času faraonů, se jedná o důležitý výzkum z hlediska experimentální archeologie. Mimochodem – to pivo vůbec nechutná špatně," netají své nadšení Ronen Hazan.

Gutman se již dříve podílel na rekonstrukci starověkého piva pomocí geneticky modifikované pšenice, která se na Zemi vyskytovala před 10 tisíci lety. Úplně poprvé se tak ale stalo prostřednictvím starověkých kvasnic.

Vědci nyní doufají, že se pivo začne vyrábět ve větším množství a ochutnat ho budou moci i zájemci ze širé veřejnosti.

user-avatar

Simona Knotková

11. 09. 2019 | 09:00

> ExtraStory   |   Inzerce