Dobrá zpráva pro všechny milovníky cibule.

Dobrá zpráva pro všechny milovníky cibule. | zdroj: odditycentral.com


Vědci vyvinuli cibuli, po které už konečně nebudete slzet

TÉMATA: jídlo | genetika | usa

user-avatar

Simona Knotková

16. 03. 2018 | 08:30

Krájení cibule bez prolitých slz? Přesně to slibuje novinka Sunion, kterou vyvinul tým amerických vědců.

Cibule má své nezastupitelné místo v mnoha světových pokrmech. Její krájení ovšem představuje jednu z největších kuchyňských tortur. Uvolňuje se při něm totiž enzym, který reaguje s kyselinami obsaženými v cibuli a mění je v dráždivý plyn. Ten se po chvilce dostává až k očím, které se brání právě produkcí slz a nepříjemně štípou.

Už od 80. let se vědci z Nevady a Washingtonu pokoušeli nakřížit druh, který by vedlejší účinky cibule eliminoval. Po více jak třiceti letech se zdá, že se konečně zadařilo. Loni v prosinci byla představena novinka Sunion (odvozeno spojením anglických slov pro slunce a cibule – sun a union, pozn. red.).

V čem je nový druh odlišný od běžné cibule? Zatímco v druhém případě se počet dráždivých látek zvyšuje délkou uskladnění, u Sunionu množství enzymu časem naopak klesá, až je jeho negativní dopad na člověka nulový.

Upoutávka na novou cibuli

Cibuli vyzkoušela v testu trojice redaktorů z The Huffington Postu. Podle jejich hodnocení jsou tvrzení vědců pravdivá a během krájení skutečně neuroníte ani slzu. To ale není to jediné, v čem je vylepšená cibule ojedinělá. Ocení ji také strávníci, kteří její výraznou a palčivou chuť jinak moc nemusí. Sunion je nasládlá a její chuť je natolik mírná, že ji podle Washington Postu můžete jíst údajně jako popcorn.

Zda se v brzké době dostane i na český trh, je ale ve hvězdách. Prozatím si ji mohou koupit zákazníci některých amerických obchodů, a to ještě v dost omezeném množství.

Není to přitom poprvé, co vědci přišli s podobnou senzací a hlásali o vynálezu cibule, po které se nepláče. Podobný kousek se v roce 2015 podařil už Japoncům ze společnosti House Foods Group. Jejich upravené plodině se ale nedostalo velké popularity. Mnoho spotřebitelů od koupi odradila skutečnost, že požadovaného výsledků badatelé dosáhli ozařováním.

user-avatar

Simona Knotková

16. 03. 2018 | 08:30

> ExtraStory   |   Inzerce