Syntetické víno vyrobené v laboratoři zatím není nic moc, ale stojí jen pár babek.

Syntetické víno vyrobené v laboratoři zatím není nic moc, ale stojí jen pár babek. | zdroj: odditycentral.com


Vědci ze San Francisca umí to samé, co Ježíš - mění vodu na víno!

TÉMATA: víno | alkoholické nápoje | vynálezy | extra nápady

user-avatar

Tomáš Chalupa

16. 06. 2016 | 09:15

Umíme vytvořit víno z vody do 15 minut. Tak zní prosté sdělení vinařských expertů ze San Francisca. Nejsou potřeba žádné vinné hrozny ani božské zázraky.

Mardonn Chua a Alec Lee jsou bioinženýři a zakladatelé společnosti Ava Winery. Vlastně je to start-up, který vznikl, když jeden z vědců zahlédl láhev Chateau za 10 000 dolarů. Proboha, vždyť je to jen voda, hrozny, alkohol, cukr a nějaké další věci. Co na tom stojí 10 000 dolarů?

Rozhodli se začít víno vyrábět v laboratoři. Jednoduše přidali do vody ethanol. To je ta jednodušší část procesu. Pak následovaly nekonečné pokusy s ethyl isobutyrátem a ethyl hexanoátem, což jsou látky zodpovědné za vůni a chuť. K tomu se přidaly ještě další přisady, až nakonec oba alchymisté, tedy pardon, bioinženýři, vyrobili syntetické víno bez vína. Výsledný proces výroby trvá sotva patnáct minut. Rychleji to zvládl opravdu jenom Ježíš.

Na trh po šesti měsících firma uvedla kopii italského vína Moscato d’Asti. Ovšem testování u odborníků nedopadlo dobře. Stěžovali si na umělou chuť a vůni. Pochopitelně, jak jinak. Ovšem ani to oba bioinženýry neodradilo a už pracují na lahvích Dom Perignon. A mají v rukávu jeden přesvědčivý argument. Jejich láhev nestojí 10 000 dolarů, nestojí ani 100 dolarů, ale pouhých 50! V jejich víně je navíc 13 procent alkoholu, což je více, než je běžné. Určitá sorta lidí, co má ráda levné víno s pokud možno co nejvyšším obsahem alkoholu, bude nejspíš z výsledného produktu nadšená. 

 

user-avatar

Tomáš Chalupa

16. 06. 2016 | 09:15

> ExtraStory   |   Inzerce