Záběr na výrobní linku v palírně U Zeleného stromu, kde se kromě jiného pálí starorežná, nebo stará myslivecká.

Záběr na výrobní linku v palírně U Zeleného stromu, kde se kromě jiného pálí starorežná, nebo stará myslivecká. | zdroj: prostejovskydenik.cz


Věděli jste, že nejstarší palírna na světě je v Prostějově? Starou mysliveckou odsud posílají i papeži Františkovi

TÉMATA: Palírna U Zeleného stromu | alkohol | Češi národ pijanů |

user-avatar

Kateřina A.

23. 06. 2015 | 14:15

Kdo by neznal nebo neochutnal české kořalky - starorežnou, myslivce, borovičku a tuzemák. Přesto vás asi překvapí, že se oblíbený český mok pálí v nejstarší, nepřetržitě fungující palírně alkoholu na světě, která se nachází právě u nás - v Prostějově.

Možná narazíte na informaci, že nejstarší palírna Bushmills je v Irsku. Ovšem jedná se o nejstarší palírnu whisky fungující od roku 1608, zatímco ta naše česká „U Zeleného stromu“ svou historii začala psát o 90 let dřív, v roce 1518.

Tehdejší pán Vilém z Pernštejna udělil právo pálit  kořalku domu U Zeleného stromu, nacházejícím se na náměstí města Prostějova. V této době se kořalky vyráběly hlavně ze zkaženého vína a piva, takže vzhledově i kvalitou měly do dnešních čirých nápojů velmi daleko. Vyskytovaly se v nich různé pachutě, ale i metanol, což se výrobci snažili maskovat různými bylinami, které do nápojů přidávaly.

Lidé odjakživa přemýšleli, jak naložit s vypěstovanými přebytky, aby se nezkazily. A alkohol se zkazit nemůže, takže kvašení a následné pálení se jevilo jako dobrá volba. Palírna, jako jeden z mála domů v Prostějově, přečkala 30 letou válku i následné epidemie, které město značně vylidnily. V roce 1843, po 123 letech, kdy likérku vlastnili Němci, ji kupuje jeden z nejdůležitějších majitelů, Čech Jakub Vojáček.

Právě on zdokonalil destilační přístroje a pro jím vyráběný alkohol se vžil název Prostějovská Režná, který se používá dodnes. Prostějovská Režná je čistý bylinný destilát, vyráběný podle původní receptury bezmála šest generací. Zrodila se z umu lékárníka a známého vinopala Michaela Storcha, který začal pálit kořalku ze žita už někdy v 17. století. Tehdy se žitu říkalo “rež“, proto režná.

Prostějovská režná je čistý destilát s příměsí 8 bylin a semen - anýzu, fenyklu, koriandru, divizny a čtyř dalších. Zvláště pak anýzu jsou odedávna připisovány jedinečné vlastnosti. Jde o vonné koření, podporující trávení a chuť k jídlu; pomáhá při dýchacích obtížích a zlepšuje pleť. Příjemně provoní váš dech a říká se, že povzbuzuje mužské vášně. Pro všechny tyto vlastnosti je od pradávna právem považován za všelék.

V roce 1920 koupilo dům U Zeleného stromu město, ale její další rozvoj zastavila druhá světová válka. Po válce, stejně jako všechny podniky byl také podnik U Zeleného stromu znárodněn a přičleněn k národnímu podniku Hanácké lihovary a drožďárny v Olomouci. Palírna funguje i dnes, kdy je opět v soukromých rukou, a vyrábí na sedmdesát různých destilátů, které vyváží do více než dvaceti zemí světa. Loni byla také obnovena tradice velikonočního požehnání sudům Staré myslivecké. Jeden z požehnaných soudků putuje i do Vatikánu, aby ani papež František nepřišel o její jedinečnou chuť.

Destilát Stará myslivecká je nápoj dvojí chuti – doslova božské i ďábelské. Jinak totiž chutná při pokojové teplotě, kdy v sobě skrývá jemnou francouzskou chuť blízkou brandy nebo koňaku a jinak, je-li podávána vychlazená s kostkami ledu. To se v ní projevuje drsnost a nesmlouvavost skotských hor. 
Za tímto dvojím projevem stojí ojedinělá kombinace pečlivě vybíraných ingrediencí, které jsou po staletí smíchávány ve stejném poměru a za dodržování stále stejného výrobního postupu. Základ Staré myslivecké tak tvoří nejjemnější vinný destilát z proslulé francouzské oblasti Cognac, smíchaný s exotickým kořením a přírodními výluhy ze sušených švestek, rozinek a meruněk.

Palírna u Zeleného stromu pořádá i exkurze pro návštěvníky, kteří chtějí zhlédnout výrobu lihovin, stáčecí linku a dozvědět se další zajímavosti o historii palírny. Můžete projít také část sklepů, kde je v dubových sudech stařeno a v nerezových tancích stáčeno statisíce litrů značkových lihovin.

user-avatar

Kateřina A.

23. 06. 2015 | 14:15

> ExtraStory   |   Inzerce