Lahůdkářství Aloise Linky vzniklo před více než 100 lety a v meziválečné době patřilo k nejvyhlášenějším.

Lahůdkářství Aloise Linky vzniklo před více než 100 lety a v meziválečné době patřilo k nejvyhlášenějším. | zdroj: archiv


Vyhlášené pražské lahůdkářství Aloise Linky. Neuvěříte, jaké delikatesy se před 100 lety prodávaly

TÉMATA: praha | obchody | hybernská | lahůdky

user-avatar

Václav Pokorný

18. 04. 2019 | 11:00

Pojem lahůdkářství U Linků si už dnes vybaví asi málokdo, přitom na počátku minulého století šlo o věhlasné pražské lahůdkářství. Při jeho otevření 3. prosince roku 1911 nad množstvím prodávaných delikates přecházel zrak nejedneho pražského mlsouna.

Praha v roce 1911 žila bouřlivým děním a lahůdky tehdy patřily k bontonu. Třetího prosince otevřel lahůdkářství v Hybernské ulici lahůdkář, který rozvířil hladinu tohoto oboru, Alois Linka.

Linka měl velké plány. Své čtyři syny chtěl vést ke své profesi a pověřit je správou zamýšleného gastronomického komplexu. Bohužel to nestihl. Nicméně v roce 1936 přestěhoval prosperující obchod do vlastního domu, který zakoupil v Havlíčkově ulici a vybavil jej nejmodernějšími chladicími pulty.

Nabídkový katalog, se kterým již tenkrát Linka pracoval, čítal bezmála stovku stran, nad jejichž nabídkou by přecházel zrak i dnes. Jenom sektů tuzemské produkce měli u Linků celý tucet, originál šampaňských dokonce osmnáct. Dámy v tom čase milovaly cukrovinky. Především pro ně Linka nabízel třeba římské švestky s ořechy, pomeranče plněné ovocem, zázvor v medu a desítky dalších lákadel. Hitem byly červené i zelené třešně v alkoholu, nespočet likérů a samozřejmostí nabídky byl i „pravý havajský ananas“.

Z tehdejší nabídky nelze vynechat ani ty extraligové položky, které jsou v sortimentu podobných prodejen dodnes.

Linka nabízel želví maso, samozřejmě želví polévku, humry, langusty a hlemýždě. Ryby prodával čerstvé, marinované, uzené, pikantní a také rosolované. Silnou složkou byla pak studená kuchyně, jíž dominovalo jedenáct druhů salátu, v čele s pověstným Linkovým vlašským. Také – jak jinak – „obkládané chlebíčky v různé úpravě, kus od Kč 1,- výše“.

Italské, francouzské sýry, ale také slovenské či finské. Zkrátka, od Linků se nedalo odejít s prázdnou. Každý si odnesl alespoň sáček s třemi „opilými“ třešněmi nebo jeden dva chlebíčky „na doma“.

Válka zpřetrhala Aloisi Linkovi jeho plány a na lahůdkářský komplex tak nedošlo. Soumrak Linkova obchodu pak nastal po komunistickém únorovém puči. Jako jednoho z prvních jej potkalo znárodnění, jeho podnik převzal Pramen hned v roce 1948.

Nejmladší ze synů, Rudolf, však v branži zůstal. Založil a do emigrace úspěšně vedl slavnou Ovocnou jídelnu na Václavském náměstí. Tu následně přes dvacet let provozoval i ve švédském Göteborgu.

V domě v Hybernské však tradice rodiny Linků svým způsobem pokračuje. Dnes tam sídlí jeden z podniků řetězce Ricarda Lucqueho, La Bottega, který si do názvu zdejšího bistra vetkl i jméno Linka. "Umístění této La Bottegy má určitý historický důvod. Budova byla v minulosti proslulá jako jedno z nejznámějších pražských lahůdkářství v meziválečné éře," pyšní se na svých stránkách. 

 

user-avatar

Václav Pokorný

18. 04. 2019 | 11:00

> ExtraStory   |   Inzerce
Zavří­t reklamu