Zelenina vypěstovaná v podmořském skleníku je opravdu výtečná. | zdroj: YouTube


Zahrada kapitána Nema: Italové založili první podmořskou farmu na světě

TÉMATA: farmaření | pěstování plodin | potápěčství | podmořský svět | itálie

user-avatar

Ivanhoe

18. 11. 2015 | 09:45

Stálá teplota 26 stupňů, vlhkost vzduchu 83 procent – to jsou vskutku ideální podmínky pro růst běžných rostlin. Skleník, který takové parametry vykazuje, však rozhodně běžný není. Má tvar koule a nachází se asi šest metrů pod vodou na pobřeží Ligurského moře v Itálii.

Dají se pěstovat rostliny pod vodou? Takovou otázku si položili v italské rodinné firmě Ocean Reef Group, která se zabývá prodejem vybavení pro potápěče. Odpovědí byl vznik první podmořské farmy na světě, pojmenované podle fiktivní postavy z Vernova románu Dvacet tisíc mil pod mořem – Nemova zahrada. V pěti kulatých sklenících ukotvených na mořském dně pěstují jahody, saláty, fazole, česnek a bazalku.

„Hlavním cílem tohoto projektu je vytvořit alternativní zdroje rostlinné produkce v oblastech, kde přírodní podmínky jako nedostatek vody, úrodné půdy a extrémní teplotní výkyvy ztěžují pěstování obilí konvenční zemědělskými postupy,“ vysvětluje mluvčí projektu Luca Gamberini. „Zkoušíme najít alternativu a a ekonomicky životaschopné technologie umožňující efektivní produkci,“ dodává.

Podmořská produkce

Skleníky využívají přirozených vlastností moře k pěstování plodin. Teplota pod vodou je stálá, slunce proniká skrze vodní hladinu a kulovitý tvar skleníků umožňuje, že se v nich voda neustále odpařuje a soustavně skrápí zeleň. Navíc vysoké množství oxidu uhličitého působí na rostliny jako steroidy, tedy zrychluje jejich růst. Dosud žádný z mořských živočichů úrodu neponičil, ač skleníky okolní faunu přitahují. Krabi se po nich plazí nahoru, chobotnice a ohrožení mořští koníci v nich nalézají úkryt. „Je to svým způsobem sic-fi vidět tyhle dvě odlišné formy života v interakci,“ poznamenal Luca.

V podmořském skleníku se rostlinám daří.

Svoje výpěstky Ocean Reef Group zatím neprodává, ale zpracovává je a vyrábí z nich například pesto či jiné pohoštění pro návštěvy. Nový způsob farmaření se stále testuje s cílem získat co nejvíce pozitivních zkušeností. Jak Luca přiznává, zpočátku se jim nedařilo a čtyřikrát přišli o úrodu. „Ale to nevadí, protože další plodiny se rychle urodí,“ podotýká. Nyní firma vyvíjí verzi menšího akvária, které lidem umožní podobným způsobem pěstovat zeleninu u nich doma v bytě. Rovněž zkoušejí v podvodních sklenících pěstovat žampiony.

„V budoucnu půjde o něco, co je ekonomicky udržitelné,“ prorokuje Luca. „Vidím v tomto způsobu perspektivu pro rozvojové země, kde mají drsné podmínky k zemědělství,“ uzavírá.

user-avatar

Ivanhoe

18. 11. 2015 | 09:45

> ExtraStory   |   Inzerce