George Crum a jeho sestra stáli u zrodu prvních chipsů.

George Crum a jeho sestra stáli u zrodu prvních chipsů. | zdroj: thevintagenews.com


Zákazník si stěžoval, že jeho hranolky jsou moc tlusté, tak George Crum vynalezl chipsy

TÉMATA: jídlo | chipsy | brambůrky | pochutiny | usa

user-avatar

Tomáš Chalupa

12. 04. 2019 | 12:00

Odkud se vlastně vzaly dnes tolik oblíbené chipsy? Jejich vynálezcem byl George Speck, který se ale jmenoval Crum. Byl to on, kdo tak trochu jako pomstu vytvořil první chipsy na světě.

Vše začíná v roce 1853, kdy byl George Crum jen kuchař v Saratoga Springs. Jmenoval se původně Speck, ale nechal si změnit příjmení podle koně svého otce. Měl ke koním vztah, protože v jeho žilách kolovala i část indiánské krve. Jako malý také pracoval jako lovecký průvodce a nájemný stopař. Vždy ho ale bavilo vaření a nebál se experimentovat. Začal proto pracovat jako kuchař v podniku zvaném Cary Moon´s Lake House v Saratoga Springs, kde byla zaměstnána také jeho sestra. Podniku se dařilo a o zákazníky nebyla nouze.  

Jednou do podniku zavítal boháč jménem Cornelius Vanderbilt. Objednal si v kraji vyhlášené hranolky. Byl to snob, takže když mu je přinesli, ohrnoval nad nimi nos a tvrdil, že jsou příliš tlusté. Měly by být poloviční nebo ještě tenčí, požadoval Vanderbilt, což byl nesmysl, protože takto tenké hranolky jaksi přestanou být hranolkami. Crum se ale rozhodl nespokojenému zákazníkovi vyhovět. Nakrájel brambory extrémně tence, osmahnul na oleji a posypal je solí. Měla to být spíše pomsta než pokus o skutečné jídlo. Ale jaké bylo Crumovo překvapení, když se Vanderbilt jen oblizoval a tvrdil, že tak dokonalou úpravu brambor ještě nejedl!

Majitel podniku Carey Moon si ihned všiml potenciálu, který chipsy mají, a začal je propagovat jako specialitu podniku. Bramborové lupínky se prodávaly nejprve v papírových kornoutech a později v krabicích.

Existuje ovšem mnoho pochybností, jestli Crum byl skutečně první. Vždyť v britské kuchařce z roku 1822 lze nalézt recept na bramborové lupínky. To ještě nebyl Crum ani kuchařem. Ale jde o silnější druh chipsů, ty Crumovy byly opravdu mimořádně tenké, dodnes se jim říká Saratogské chipsy.

Každopádně Crum si otevřel vlastní podnik s názvem Crum´s House a servíroval samozřejmě především chipsy. Proslavil se nejen svými bramborovými lupínky, ale také rovnostářským přístupem k zákazníkům. Ti bohatí nebyli nijak upřednostňováni, všechny zákazníky bral rovnocenně. Říká se, že i Vanderbilt musel na svou porci čekat přes hodinu, protože přišel poslední do zcela naplněné restaurace.

Crumovy chipsy se staly standardem a podle jejich kvality se hodnotily všechny ostatní. Přesto si je Crum nenechal patentovat. To udělali až později jiní podnikatelé v gastronomii, jako Laura Scudder, která založila značku Lays. Nikdo však nikdy nezpochybňoval Crumovo prvenství na americkém kontinentu a jeho zásadní přínos ke vzniku bramborových lupínků, jak je známe dnes.

user-avatar

Tomáš Chalupa

12. 04. 2019 | 12:00

> ExtraStory   |   Inzerce