| zdroj: atlasobscura.com


Zapomeňte na trdelník! V Polsku a Litvě ujíždějí na pochoutce zvané šakotis

TÉMATA: jídlo | polsko | litva | tradice

user-avatar

Simona Knotková

15. 12. 2017 | 20:45

V Evropě jsou v posledních letech populární pečiva, která se připravují na válcích. V Litvě a Polsku je to sladký šakotis.

Litevský šakotis a polský sękacz (volně přeložitelné jako stromový dort) je sladkou pochoutkou z mouky, másla, vajec, cukru a smetany. S českým trdelníkem ho pojí podobnost jeho přípravy na otáčejícím se válci. Dále ale veškerá podoba končí. Hotový šakotis totiž připomíná malý cukrový stromeček.

Sladkost se stala populární během Republiky obou národů, Polska a Litvy, v letech 1569-1791. Její původ bývá přisuzován buď lombardské královně Boně Sforze, nebo baltskému kmenu Jotvingů.

Výroba není nijak snadná a může zabrat až pět hodin. Spočívá v lití jednotlivých vrstev těsta na válec nad otevřeným ohněm nebo ve speciální troubě, díky čemuž začnou vytvářet specifický tvar. Vzhledem ke své náročnosti bývá šakotis oblíbeným dezertem na svatbách. Je možné si ho koupit ale také zabalený v obchodě, kde bývá nejčastěji rozřezán na menší kousky.

Stejně jako trdelník, také šakotis může být podáván v různých verzích a často se například polévá čokoládou. Na jeho přípravu se podívejte v přiloženém videu.

user-avatar

Simona Knotková

15. 12. 2017 | 20:45

> ExtraStory   |   Inzerce