Templáři byli často kmeti, vysokého věku se dožívali díky stravě.

Templáři byli často kmeti, vysokého věku se dožívali díky stravě. | zdroj: atlasobscura.com


Zdravé potraviny udržovaly templáře ve skvělé kondici

TÉMATA: templáři | středověk | strava

user-avatar

Tomáš Chalupa

16. 04. 2019 | 09:00

Průměrná délka života západního člověka ve 13. století byla 48 let. U templářů ale bylo mnoho mužů, kteří se dožívali šedesátky i více. Podle všeho za to mohly jejich zvyky ve stravování.

Mnohem více templářů zahynulo v boji nebo na následky zranění než kvůli nemocem. Byla to elita křesťanského světa nejen svou výzbrojí a morálkou, ale také fyzickou kondicí.  Mudrci a historici se ještě v 16. století domnívali, že dlouhověkost templářů byla jednoduše boží dar těmto válečníkům kříže.  

Dnešní historici mají spíše za to, že ve věci hrála hlavní úlohu strava. V knize Prostá pravidla života templářů jejich představeného Bérnarda de Clairvaux se dočítáme více. Kromě obvyklých věcí, jako je absolutní zákaz komunikace nebo kontaktu se ženami, či pravidelného modlení, se zde také nemalá část knihy věnuje stravě.

Templáři jedí vždy společně a u jídla nemluví, tedy kromě úvodní modlitby. Muži jedli vždy po dvojicích z jedné misky. Nebylo to snad nedostatkem stolovnického náčiní, ale byla za tím skryta snaha, aby muži navzájem více poznali jeden druhého a vytvořila se mezi nimi pouta.

Zbytky jídel byly shromážděny a darovány chudým. Jídlo bylo vydatné, protože templáři těžko mohli bojovat s hordami nevěřících s prázdným žaludkem. Třikrát do týdne tedy mohli templáři jíst maso, což bylo na středověké poměry opravdu luxusní. Jedlo se vše, ryby, hovězí, šunka, uzeniny, žádná velká omezení v tomto směru nepanovala.

Pokud vycházel na den, kdy bylo možné jíst maso, půst, následný den dostávali rytíři dvojnásobné porce. Jídla bylo v řádu vždy dostatek, byť se samozřejmě ctila střídmost a uměřenost, a to i v jídle. Ale templáři byli nejen mniši, ale hlavně vojáci. Strava byla základem jejich schopnosti vést dlouhá a náročná tažení.

Alkohol byl rovněž zakázán, kromě výjimečných příležitostí, kdy bylo možné pít velmi malé množství vína přiděleného velmistrem. Askeze, zdravá strava, fyzická činnost, půsty a vysoká morálka činily templáře nejzdravějšími lidmi tehdejší Evropy. Byli posláni do cizího nepřátelského světa a museli být po všech stránkách skvěle připraveni. Díky tomu ti, kteří nepadli, měli šanci na velmi dlouhý život.

user-avatar

Tomáš Chalupa

16. 04. 2019 | 09:00

> ExtraStory   |   Inzerce