Ztracený sýr Tuma Persa

Ztracený sýr Tuma Persa | zdroj: www.valsana.it


Ztracený italský sýr: sicilský sýrař objevil ve starém domě 100 let zapomenutou recepturu

TÉMATA: gastronomie | recepty | itálie | mléčné výrobky

user-avatar

Jan Kyzlink

22. 05. 2015 | 08:30

Zní to jak jedna ze starých pirátských historek, kdy někdo najde starodávnou mapu k pokladu a vydá se na cestu, aby objevil dlouho ukryté zlato. Jen s tím rozdílem, že zlatem je v tomto případě nádherný kulatý bochník sýra.

Jeho střídka má zlatou, až tmavě žlutou barvu a tenká kůrka je zbarvená do tmavohněda, pokrytá vrstvou drceného pepře. I díky tomu má sýr pikantní, říznou chuť a přitom není ani moc slaný. Vyrábí se z čerstvého, nesvařeného kravského mléka a nese název Tuma Persa. Také se mu ovšem říká „Ztracený sýr“. Kdysi se sice vyráběl, ale pak zničehonic zmizel a celých 100 let se na něj zapomnělo. Až když se proslulý sicilský sýrař Salvatore Passalaqua přestěhoval do starého domu poblíž Palerma v Itálii, našel v jedné skříni ležet ručně psaný recept. Nic lepšího jej ani nemohlo potkat. A protože měl jako správný sýrař všechny prostředky k výrobě sýru k dispozici, pustil se hned do díla a vzkřísil ztracený poklad k životu. Přesně podle receptu, za použití tradičních metod a postupů. 8 až 10 dní se pak nechá sýr odležet, potom se opláchne a na dalších 8 až 10 dní se zase nechá uležet. Poté se okartáčuje, omyje, osolí. Na závěr se naloží do olivového oleje a vrstvy drceného pepře a nechá se zrát 3 až 8 měsíců. Výsledek je, jak říkají znalci sýrů, fantastický. Bohužel jej vyrábí pouze jeden výrobce, již zmiňovaný nálezce pokladu z Palerma, a ten své zlato jen tak někomu nevydá. Naštěstí mají Češi neméně řízné tvarůžky.

user-avatar

Jan Kyzlink

22. 05. 2015 | 08:30

> ExtraStory   |   Inzerce